В делото за петимата българи, обвинени във Великобритания в няколко престъпления, включително

...
В делото за петимата българи, обвинени във Великобритания в няколко престъпления, включително
Коментари Харесай

Инсайдър: Българите в Лондон са изпълнявали задачи от един от най-издирваните мошеници в света - Ян Марсалек

В делото за петимата българи, обвинени във Великобритания в няколко закононарушения, в това число шпионаж и скрит план за похищение на хора, се появи името на един от най-издирваните мошеници в света. Според прокуратурата те са заговорничили с " персона, известна като " Ян Марсалек, от който Орлин Русев, считан за водач на групата, бил получавал задания от чужбина. Австриецът Марсалек не е обвинен по това дело, съобщи Би Би Си, съобщи Дневник.

Руското проверяващо издание The Insider, един от главните сътрудници на групата " Белингкат " (Bellingcat), веднага подсети, че дружно с немското сп. " Шпигел " още през 2020 г. са открили, че Марсалек е избягал от Австрия през Беларус в Русия на 19 юни. Това е ден откакто инспектори откриха изгубването на над 1.5 милиарда $ в салдото на немската компания за разплащания Wirecard - един от най-големите кавги във финансовите среди на страната през последните години.

Последвали следствия откриха тясна връзка на Марсалек с съветските спецслужби и в частност от 2015 година с Главното ръководство на съветската войска, по-известно със остарялото си име Главно разследващо ръководство (ГРУ).

" Марсалек е почнал да работи с Русев още през 2014 година Като експерт по цифрово следене Русев му обезпечил устройства с кодирана връзка и наел в своя екип най-малко още четирима жители на България [които в този момент са упрекнати с него], обучил ги да употребяват шпионското съоръжение и кодираните връзки, с цел да ги употребяват при следенето. Каква тъкмо информация са събирали българите за Марсалек следствието не оповестява ", написа The Insider.

" Марсалек е помагал на съветското разузнаване да основава в африканските страни частни военни компании, да събира информация посредством подкупени австрийски чиновници на силовите структури и изпълнявал сходни деликатни поръчки ", прибавя изданието.

В следствието от юли 2020 година се споделя, че Марсалек е сътрудничил с Обществото за австрийско-руска дружба, което получило секретни документи от него, " очевидно получени от министерството на вътрешните работи във Виена и ръководителя на Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма (BVT е контраразузнаването на Австрия - бел.ред.) "

В този миг управляващите и спецслужбите са следени от извънредно дясната Австрийска партия на свободата, от дълго време симпатизираща на Кремъл и външният министър на която се пресели наскоро в Русия и живее си сътвори институт в Санкт Петербург. " Марсалек е имал тесни връзки и с тази партия и е предавал на нея секретни сведения ", прибавя следствието.

През 2017 година на бизнес среща той се похвалил, че е пътувал до руините на антична Палмира в Сирия като посетител на съветската войска, помагаща тогава на диктатора Башар Асад да разчисти всякаква съпротива против него, в това число с въздушни бомбардировки на региони с цивилно население.

 

Данни, представени преди три години от Bellingcat, демонстрират, че за предходните 10 години Марсалек е пътувал над 60 пъти до Русия (след като нито един път не е посещавал страната в интервала 2004-2010 г.), като визитите му в Москва изключително зачестили през 2014 година (десет полета с престой нормално единствено за денонощие).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР